Soorten aambeien

U bevindt zich hier: Aambeien Ľ Soorten aambeien

Soorten aambeien: inwendige en uitwendige aambeien

Er zijn twee soorten aambeien: inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier en zijn daardoor eigenlijk nooit zichtbaar. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Uitwendige aambeien liggen ter hoogte van de sluitspier en kunnen bij het persen uit de anus naar buiten puilen. Dit kan een ongemakkelijk Ďpropí-gevoel geven en jeuk of pijn tijdens het toiletbezoek.

Indeling aambeien naar ontwikkelstadium

Behalve inwendige en uitwendige aambeien is er ook een indeling naar het ontwikkelstadium van de aambeien. Er bestaan vier verschillende gradaties aambeien.

Ontwikkelstadium 1 (graad I)

In het beginstadium is er sprake van licht vergrote zwellichamen. Het gaat hier om inwendige aambeien die van buiteaf niet te zien of te voelen zijn. De symptomen in de eerste fase zijn jeuk en pijn tijdens de stoelgang en soms bloedverlies tijdens of na de stoelgang.

Ontwikkelstadium 2 (graad II)

In ontwikkelstadium 2 zijn de aambeien groter geworden en bevinden ze zich in het gevoelige gebied van de anus. Jeuk, branderigheid en gevoeligheid worden erger en het kan zelfs echt pijn doen. Soms komen de aambeien mee naar buiten met de ontlasting, maar dan gaan ze in principe ook weer vanzelf naar binnen.

Ontwikkelstadium 3 (graad III)

In het derde stadium zijn de aambeien zo groot geworden dat ze buiten de anus zakken. Ze kunnen met de hand worden teruggeduwd maar dit is over het algemeen erg pijnlijk. De aambei kan een voortdurend drukkend en vervelend gevoel geven.

Ontwikkelstadium 4 (graad IV)

In het laatste stadium zijn de aambeien zo groot geworden dat ze naar buiten hangen en niet meer naar binnen geduwd kunnen worden. Zitten wordt erg moeilijk, want pijnlijk en ook jeuk en branderigheid zullen hevig zijn.

Lees verder over de behandeling van aambeien

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Aambeien Ľ Soorten aambeien
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Aambeien.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)